Nieuwe alinea

Kort nieuws
Belangrijk

Opening - Welkom en afmeldingen door voorzitter en secretaris Vaststellen agendapunten Informatie hovenier (P&P) en gelegenheid vragen Informatie boomexpert (Tree-D) en gelegenheid vragen Ingekomen stukken Notulen ALV 2023 Jaarverslag bestuur 2023 Financiën a. verslag kascommissie (L. Verhappen, Jack vd. Nieuwenhof, en M. Bronkorst) b. keuze nieuwe kascommissie c. jaarrekening 2023 d. begroting 2024 e. fiatteren jaarbijdrage 2024 g. dechargeren bestuur over 2023 Mutaties Bestuur en Groen Jaarverslag en vooruitblik Groencommissie Verslag 'Waterbeheercomissie' 50 jaar bestaan Skandia - ideeënbus Rondvraag en sluiting.
Wijkinfo

Hoe gras bijzaaien? Een stappenplan met wat meer informatie: Stap 1: Vraag bij de groencommissie graszaad aan om de schade aan je gras te herstellen. Vraag je je nou af hoeveel graszaad je nodig hebt als je gaat bijzaaien? Wij adviseren 17 gram per vierkante meter. Met een bakje kun je dus voorlopig vooruit. Stap 2: Wacht tot na een maaibeurt. Hierdoor worden de kale plekken die je straks gaat inzaaien beter zichtbaar. Ook maakt het oude gras zo ruimte voor het nieuwe en zal het nieuwe gras zich sneller en dieper verspreiden. Als je het gras maait, komt het graszaad eerder op de bodem terecht waardoor het sneller door de bodem opgenomen wordt. Maai je het niet, dan blijft het zaad vaak op de grassprieten liggen en wordt het opgesnoept door vogels. Stap 3: Bijzaaien. Is de bodemtemperatuur tussen de 10 en 25 °C en licht vochtig, dan is het tijd om te zaaien. Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Dit kan met de hand, strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting. Stap 4: Hark het graszaad lichtjes in. Nu de zaden zijn verspreid is het zaak ze in contact te laten komen met de bodem. Door het graszaad lichtjes in te harken versnel je dit proces. Graszaad dat tijdens het zaaien op grassprieten terecht is gekomen, beland op deze manier alsnog in de bodem. Stap 5: Stamp het graszaad liefst even aan. Of, als je zoiets kunt krijgen, rol de bodem vervolgens aan met behulp van een gazonwals. Deze drukt het graszaad een beetje de grond in waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt. Stap 6: Geef je gazon een boost. Onze hovenier bemest het gras al jaarlijks, maar wil je deze keer wat extra doen, dan is nu het moment. Geef dan voeding in de vorm van een bemesting. Ook je bestaande gras zal deze boost op prijs stellen. 25 gram per vierkante meter is genoeg. Ga op dezelfde manier te werk als bij het strooien van het gazonzaad en verdeel de meststof in de lengte- en dwarsrichting over het gazon. Stap 7: Sproeien. Begin direct na de bemesting met sproeien en houd nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag een klein beetje water te geven dan 1 keer per dag heel veel. Anders loop je het gevaar dat het graszaad wegspoelt. Zie ook de tips voor sproeien in verband met zuinig watergebruik (niet in de volle zon) Stap 8: Wacht. Je bent klaar! Geef het vers gezaaide zaad nu de tijd om te ontkiemen en te groeien. Loop niet op het gazon en wacht zeker 3 weken voordat je het nieuwe gras van een eerste maaibeurt voorziet. En niet vergeten in ons geval: Zet het ingezaaide stukje af met duidelijk zichtbaar lint, zodat de hovenier hier tijdelijk niet maait.
Vrijwilligers gezocht

Lid Groencommissie De werkzaamheden: - contact met groenvoorzieners en boomdeskundigen - contact met bewoners - opstellen van plannen en aanvragen van offertes - overleg en controle op uitvoering - ontwikkelen van een toekomstvisie op groen in de wijk en op samenwerking tussen bestuur, bewoners en uitvoerders bij het groenonderhoud Wij zoeken iemand die: - zich graag (vrijwillig) inzet voor het groenbehoud van onze wijk - in de wijk woont - een flinke dosis enthousiasme heeft en graag in een leuk en gezellig team wil werken Overige informatie: Je hoeft geen groenopleiding of achtergrond te hebben. Tijd, zin en enthousiasme zijn het belangrijkste. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend.

Bestuurslid Het bestuur zou het erg fijn vinden als 1 of 2 -vooral jonge / nieuwe- bewoners het bestuur zouden komen versterken om haar taak waar te kunnen blijven maken. Die luidt volgens het huishoudelijk regelement: "er zorg voor dragen dat het parkachtig aanzicht van de wijk gehandhaafd blijft en dat geen storende elementen in de wijk ontstaan die afbreuk doen aan dit parkachtig aanzien." Het bestuur vergadert daartoe ongeveer 1 x per maand en organiseert 1x per jaar de algemene ledenvergadering. Tevens staan zij in nauw contact met bewoners, de groencommissie, de gemeente en de hovenier, momenteel P&P. De taakverdeling binnen het bestuur wordt onderling verdeeld en bestuursleden voeren af en toe een kennismakingsgesprek bij een nieuwe bewoner. Aan de hand van een leidraad wordt dan e.e.a. over V.V.G.H. SKANDIA besproken.
Overig nieuws

Zorg voor nieuwe aanplanting Zo hopen wij dat iedereen met de nieuwe planten en bomen net zo tevreden is met het resultaat als wij. Nu is het van belang dat we er allemaal voor gaan zorgen dat de nieuwe bomen en planten goed gaan groeien & bloeien. Natuurlijk zullen onze hovenier P&P en onze boomexpert Tree-D er zorg dragen. Maar omdat zij niet de hele tijd in onze wijk zijn, vragen wij aan iedereen om goed te zorgen voor de nieuwe planten/bomen. Vooral voldoende water en ruimte is belangrijk! Dus merk je dat bomen of planten te weinig water hebben, geef ze dan een slokje😊 en zie je onkruid dat ruimte inneemt, haal dat alsjeblieft weg. Zo helpen wij elkaar om de voortuinen mooi te houden. Wij vinden het leuk om foto’s te ontvangen als de nieuwe aanplant in bloei staat! Wij delen dat graag op onze site.
Archief

De laatste tijd komen er vragen over het grasveld dat tussen de Nieuw Erfseweg, Beneden Beekloop en Rulstraat ligt. Dit grasveld wordt niet onderhouden door de VvGH Skandia maar door de Gemeente Geldrop-Mierlo. Daarom kunt u het beste de Gemeente Geldrop-Mierlo informeren via Melding openbare ruimte of via de BuitenBeter app.