Nieuwe alinea

                                          Documentatie

VvGH Skandia betekent Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren Skandia en is opgericht op 1 mei 1974


Statuten

STATUTEN van de Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren “SKANDIA”

 

Dossier: 98P13911/AW

 

Heden, de zesde april negentienhonderdnegenennegentig, verscheen voor mij, Mr Klaas Diederik Maria Schweitzer, notaris ter standplaats Geldrop:

 

de heer Paul Gerard van Dissel, (vanwege privacy worden hier zijn persoonlijke gegevens niet vermeld).

 

De comparant, (toenmalig) voorzitter van de te Geldrop gevestigde vereniging genaamd: Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren “Skandia” verklaarde:

 

Op een mei negentienhonderdvierenzeventig werd opgericht de vereniging: Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren “Skandia” gevestigd te Geldrop;

De statuten van de vereniging werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van vier juli negentienhonderdvijfenzeventig, nummer 110;


De vereniging houdt kantoor aan het adres (zie secretariaatsadre s in de “Wijk-Info”) te Geldrop;

 

De vereniging werd ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Eindhoven onder nummer 40235191;


De algemene ledenvergadering van de vereniging heeft in haar vergadering gehouden op negen maart negentienhonderdnegenennegentig besloten de statuten opnieuw vast te stellen; de notulen van deze vergadering worden aan deze akte gehecht.

 

Bij die vergadering werden de comparant voornoemd gemachtigd voor de notariële vastlegging van de statutenwijziging zorg te dragen, alsmede voor de opgave bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Eindhoven;


De comparant, verklaarde, ter uitvoering van gemeld besluit dat de gewijzigde statuten thans luiden als volgt:


 

Naam en zetel.

Artikel 1.

 

De vereniging draagt de naam:


GELDROPSE VERENIGING VAN GROND- EN HUISEIGENAREN “SKANDIA” en is gevestigd te Geldrop.

 



Duur.

Artikel 2.

 

De vereniging is opgericht op een mei negentien honderd vier en zeventig en wordt voortgezet voor onbepaalde tijd.


 

Doel en middelen.

Artikel 3.


Voor eigenaren van grond en/of onroerend goed, als vermeld in de akte houdende algemene bepalingen (in vervolg aangeduid met “de akte”) van toepassing bij de verkoop van woningen aan en nabij de Beneden Beekloop te Geldrop de dato zestien april negentienhonderd vier en zeventig, overgeschreven ten hypotheekkantore te Eindhoven op zeventien april negentienhonderd vier en zeventig, in deel 2250 nummer 39, stelt de vereniging zich, zonder winstoogmerk, ten doel:

 

het beheer van gezamenlijk eigendom en de behartiging van belangen als voortvloeisel van verplichtingen ten aanzien van dit eigendom zoals vermeld in de desbetreffende artikelen van de akte.


Artikel 4.


De vereniging tracht haar doel te bereiken door onder andere:

 

a.      het bevorderen of doen instellen van onderzoekingen, het inwinnen van adviezen, het opvragen van aanbiedingen en dergelijke, die voor het doel van de vereniging van belang kunnen zijn;


b.      alle andere wettige middelen die voor het doel van de vereniging bevorderlijk zijn.


 

Lidmaatschap.

Artikel 5.


5.1        Lid van de vereniging kunnen zijn:

 

a.             Natuurlijke personen, die eigenaar casu quo mede-eigenaar zijn van één of meer van de in de akte genoemde woningen, met dien verstande, dat wanneer sprake is van meerdere eigenaren, slechts één van hen wordt aangemerkt als lid en het stemrecht kan uitoefenen.

Ingeval van meerdere eigenaren wordt diegene als lid in de administratie opgenomen welke daartoe volgens eigen opgave aangemerkt kan worden.

Eigenaar en mede-eigenaar zijn diegenen die als zodanig geregistreerd staan bij het kadaster.

 

b.             Rechtspersonen, die eigenaar zijn van één of meerdere in de akte genoemde woningen en/of grond in eigendom hebben.


5.2        Aanmelding als lid dient schriftelijk te geschieden bij het bestuur.

 


 

Einde lidmaatschap.

Artikel 6.

 

6.1        Het lidmaatschap eindigt:


a.             door overlijden van het lid;

 

b.             door schriftelijke opzegging van het lid;


c.             door schriftelijke opzegging door de vereniging;

 

d.             door ontzetting;


6.2        Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan geschieden met een minimale opzegtermijn van vier weken. Zij geschiedt door een schriftelijke kennisgeving aan de secretaris van het bestuur. Deze is verplicht de ontvangst van de opzegging binnen acht werkdagen na ontvangst schriftelijk te bevestigen.

De opzegging heeft geen gevolgen voor het nakomen van de verplichtingen zoals vermeld in de akte.

 

6.3        Opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging kan geschieden door middel van een schriftelijke kennisgeving van het bestuur met inachtneming van een opzegtermijn van tenminste vier weken, wanneer het lid na, daartoe herhaaldelijk schriftelijk te zijn aangemaand, niet ten volle aan de verplichtingen jegens de vereniging heeft voldaan alsmede wanneer het lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten van het gestelde in de akte of welke te eigener tijd door de statuten en/of het huishoudelijk reglement aan het lidmaatschap gesteld mochten worden.


6.4        Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.

De ontzetting geschiedt door het bestuur, dat het betrokken lid ten spoedigste van het besluit, met opgaaf van reden(en) hiervan, schriftelijk in kennis stelt.

Het betrokken lid is bevoegd om binnen vier weken na ontvangst van de kennisgeving in beroep te gaan bij de algemene vergadering.

Gedurende de beroepstermijn en hangende de beslissing van de algemene vergadering is het lid geschorst.

Het besluit van de algemene vergadering tot ontzetting zal moeten worden genomen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.


6.5        Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar, ongeacht de reden of oorzaak, eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel door het lid verschuldigd, tenzij het bestuur anders besluit.



Geldmiddelen.

Artikel 7.

 

De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:

 

De omslagen van de eigenaren van grond en onroerend goed als vermeld in de akte op grond van de uit die akte voor de eigenaren voortvloeiende verplichtingen jegens de vereniging, alsmede bijdragen van eigenaren van niet in de akte vermelde grond en/of onroerend goed voor zaken waarin zij deelnemen.


Eventuele verkrijgingen ingevolge erfstellingen, legaten, schenkingen, subsidies en eventuele andere toevallige baten.


 

Bestuur.

Artikel 8.

 

8.1        Het bestuur bestaat uit minimaal drie personen en maximaal negen personen. Het aantal bestuursleden wordt door het bestuur bepaald. De bestuursleden zijn onbezoldigd en krijgen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten.

Indien het aantal bestuursleden beneden het hiervoor vermelde minimum is gedaald, blijft het bestuur niettemin bevoegd. Het bestuur is verplicht zo spoedig mogelijk een algemene ledenvergadering te beleggen, waarin de voorziening in de vacature(s) aan de orde komt.

Het bestuur benoemt uit zijn midden de voorzitter, de secretaris en de penningmeester die tezamen het dagelijks bestuur vormen.

 

8.2        De algemene vergadering kan één of meerdere bestuursleden schorsen of ontslaan indien zij daartoe termen aanwezig acht. Voor een besluit daartoe is een meerderheid vereist van tenminste twee derden der geldig uitgebrachte stemmen.


8.3        Bestuursleden zijn bevoegd te allen tijden zelf hun ontslag te nemen, mits dit schriftelijk geschiedt met een opzegtermijn van tenminste twee kalendermaanden.


8.4        Jaarlijks treedt een/derde van het aantal bestuursleden af volgens een door het bestuur te maken rooster. De aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.

 

8.5        De benoeming van bestuursleden geschiedt uit een of meer bindende voordrachten, behoudens het bepaalde in lid 6. Tot het opmaken van zulk een voordracht zijn bevoegd zowel het bestuur als tien leden. De voordracht van het bestuur wordt bij de oproeping voor de vergadering meegedeeld. Een voordracht door tien of meer leden moet minimaal drie dagen voor de aanvang van de vergadering schriftelijk bij het bestuur worden ingediend.


8.6        Aan elke voordracht kan het bindend karakter worden ontnomen door een met tenminste twee/derde van de uitgebrachte stemmen genomen besluit van de algemene vergadering, genomen in een vergadering waarin tenminste twee/derde van de leden vertegenwoordigd is.


8.7        Is geen voordracht opgemaakt, of besluit de algemene vergadering overeenkomstig het voorgaande lid de opgemaakte voordrachten het bindend karakter te ontnemen, dan is de algemene vergadering vrij in de keus.


8.8        Indien er meer dan één bindende voordracht is, geschiedt de benoeming uit die voordrachten.

 

8.9        Indien het bestuur uit vijf of meer leden bestaat kunnen twee bestuursleden worden benoemd door het bestuur. Het bepaalde in de leden 5, 6, 7 en 8 van dit artikel is op deze benoemingen niet van toepassing.


8.10     Minimaal twee/derde van het aantal bestuursleden komt voort uit de leden van de vereniging.

 

8.11     Ingeval geen der zittende bestuursleden meer in functie is, benoemt de algemene vergadering nieuwe bestuursleden.


 

Artikel 9.


9.1        Het bestuur is belast met het bestuur van de vereniging. Het bestuur kan die besluiten nemen welke in het belang en het doel van de vereniging noodzakelijk geacht worden.

 

9.2        Het dagelijks bestuur is belast met de uitvoering van de besluiten van het algemeen bestuur.


9.3        Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee gezamenlijk handelende leden van het dagelijks bestuur.

 

9.4        Het bestuur stelt tijdig de begroting vast voor het volgend boekjaar.


9.5        Het bestuur stelt conform het gestelde in de akte de voorlopige jaarbijdrage vast voor het volgende kalenderjaar.

De jaarbijdrage wordt in rekening gebracht als voorschot en in rekening gebracht omstreeks 1 december van ieder jaar.

Indien de algemene vergadering besluit de jaarbijdrage hoger of lager vast te stellen, vindt verrekening plaats met de eigenaren.


9.6        De begroting voor het volgend boekjaar, met daarin opgenomen de jaarlijkse bijdrage aan de vereniging, zal voor de jaarlijkse algemene vergadering ter kennis gebracht worden aan de leden via de toe te zenden stukken ten behoeve van de vergadering.

 

9.7        Tot uiterlijk tien dagen voor de datum dat de jaarlijkse algemene vergadering gehouden wordt, kunnen schriftelijk wijzigingsvoorstellen worden ingediend bij het bestuur met betrekking tot de begroting.


9.8        Indien in de loop van het boekjaar zich wijzigingen voordoen in het kostenpatroon, dan is het bestuur bevoegd te handelen naar bevind van zaken.



Commissies.

Artikel 10.

 

Het bestuur is bevoegd tot het instellen van commissies van advies en/of bijstand. Deze commissies kunnen taken en/of bevoegdheden opgedragen krijgen welke in het belang zijn van het goed functioneren van de vereniging.

Voornoemde commissies zijn verantwoording verschuldigd aan het bestuur van de vereniging.


 

Verenigingsjaar.

Artikel 11.

 

Het verenigingsjaar alsmede het boekjaar van de vereniging zijn gelijk aan het kalenderjaar.


 

Jaarvergadering.

Artikel 12.

 

12.1     Binnen twee maanden na afloop van elk boekjaar wordt een algemene vergadering (jaarvergadering) gehouden. Het bestuur brengt in deze vergadering zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden rekening en verantwoording van zijn in het afgelopen jaar gevoerde beleid.


12.2     De algemene vergadering benoemt jaarlijks een commissie bestaande uit minimaal twee leden, die geen deel uit mogen maken van het bestuur, tot onderzoek van de rekening en verantwoording over het laatst verstreken boekjaar.


12.3     De commissie brengt ter jaarvergadering verslag uit van haar bevindingen. Vereist het onderzoek bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie zich op kosten van de vereniging laten bijstaan door een deskundige.

 

12.4     Het bestuur is verplicht aan deze commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden der vereniging te tonen en inzage van de boeken en bescheiden van de vereniging te geven.


12.5     Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de rekening en verantwoording strekt het bestuur tot decharge.


12.6     Indien de goedkeuring van de rekening en verantwoording wordt geweigerd, benoemt de algemene vergadering een andere commissie bestaande uit tenminste drie leden, welke een nieuw onderzoek van de rekening en verantwoording in stellen. De commissie heeft dezelfde bevoegdheden als de eerder genoemde commissie.

Binnen een maand na de benoeming brengt de commissie aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen. Wordt ook dan de goedkeuring geweigerd dan neemt de algemene vergadering al die maatregelen welke in het belang van de vereniging nodig geacht worden.



Algemene vergadering.

Artikel 13.

 

13.1     De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur, met inachtneming van een termijn van minimaal acht werkdagen. De bijeenroeping geschiedt door een aan alle leden te zenden schriftelijke mededeling. De algemene vergadering heeft tot doel zich uit te spreken over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar door het bestuur. Het niet goedkeuren van dit beleid zal tot gevolg hebben dat de algemene vergadering het bestuur verzoekt om het beleid bij te stellen of om de consequenties te trekken en af te treden.


13.2     Behalve als in de eerder genoemde artikelen genoemde jaarvergaderingen zullen algemene vergaderingen zo dikwijls gehouden worden als het bestuur dit noodzakelijk acht.

 

13.3     Op schriftelijk verzoek van ten minste één/tiende gedeelte van de stemgerechtigde leden is het bestuur verplicht tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering.

 

13.4     Na een ontvangst van een verzoek als in lid 13.3. bedoeld zal een extra algemene vergadering gehouden worden binnen vier weken nadat het verzoek is ontvangen.


13.5     Indien het bestuur zulks wenselijk acht zal op initiatief van het bestuur op elk moment een algemene vergadering gehouden kunnen worden mits acht werkdagen van te voren aangekondigd.

 

13.6     Als door het bestuur, na een verzoek zoals vermeld onder 13.4, geen gevolg wordt gegeven, zullen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping kunnen overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.


 

Stemrecht.

Artikel 14.

 

14.1     Alle leden en personen die zijn gemachtigd als bedoeld in lid 3 hebben toegang tot de ledenvergadering en ieder lid heeft per woning één stem, met dien verstande dat indien een lid eigenaar is van meerdere woningen er één stem per woning is.


14.2     Gestemd wordt met stemkaarten welke na binnenkomst op de algemene vergadering vanwege het bestuur worden uitgereikt.


14.3     Ieder lid is gerechtigd zijn stem te doen uitbrengen door middel van een schriftelijke machtiging aan een ander lid of een vaste bewoner van de desbetreffende woning. De machtiging dient op de algemene vergadering te worden overlegd.

 

14.4     Ingeval een woningeigenaar beschikt over meerdere woningen dan wordt door de vereniging geaccepteerd dat de betrokken huurders het stemrecht uitoefenen namens de eigenaar. Ingeval de eigenaar dit niet wenst dan kan dat via een schriftelijke mededeling aan het bestuur ongedaan gemaakt worden.


14.5     Stemming over zaken geschiedt mondeling, over personen schriftelijk.


14.6     Over alle voorstellen betreffende zaken wordt beslist bij volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen, voorzover de statuten en het gestelde in andere artikelen niet anders bepalen.

Bij staking van de stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.


14.7     Bij stemming over personen is diegene gekozen, die de volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd.

Indien niemand die meerderheid heeft verkregen wordt een tweede stemming gehouden tussen de personen, die het grootste aantal der uitgebrachte stemmen hebben verkregen en is diegene gekozen, die bij de tweede stemming de meerderheid der uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd.

Indien bij die tweede stemming de stemmen staken beslist het lot.

Onder stemmen wordt in dit artikel verstaan geldig uitgebrachte stemmen, zodat niet in aanmerking komen blanco en met de naam van het stemmend lid ondertekende stembriefjes.

 

14.8     Een ter vergadering door de voorzitter uitgesproken oordeel, omtrent de uitslag van een stemming is beslissend. Indien echter onmiddellijk na het uitspreken van dit oordeel de juistheid daarvan wordt betwist, vindt een nieuwe stemming plaats wanneer de meerderheid der vergadering dit verlangt.


 

Artikel 15.


15.1     De voorzitter van het bestuur leidt de vergaderingen. Bij zijn afwezigheid of ontstentenis zal een der andere bestuursleden optreden als gespreksleider van de vergadering.

 

15.2     Van het ter algemene vergadering verhandelde worden door de secretaris van het bestuur of door een door de voorzitter aangewezen lid der vereniging notulen gehouden.


 

Statutenwijziging.

Artikel 16.

 

16.1     De statuten van de vereniging kunnen worden gewijzigd door een besluit van de algemene vergadering, mits de oproeping tot deze vergadering tenminste acht werkdagen tevoren heeft plaatsgevonden en bij de oproeping de tekst der wijzigingen is toegezonden.


16.2     Een besluit tot statutenwijziging moet worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin tenminste drie/vierden van het aantal stemgerechtigden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Is niet drie vierden van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig dan wordt binnen twee weken, doch niet eerder dan één week daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden waarin over het voorstel zoals dit in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal stemgerechtigde leden, kan worden besloten mits met een meerderheid van tenminste twee/derden der geldig uitgebrachte stemmen.


16.3     Een statutenwijziging treedt niet in werking, dan nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt. Ieder van de bestuursleden is bevoegd de akte van statutenwijziging te doen verlijden.


16.4     Het bestuur is verplicht een authentiek afschrift van de gewijzigde statuten neder te leggen ten kantore van de Kamer van Koophandel en Fabrieken binnen welk ressort de vereniging haar zetel heeft.


16.5     Alle eigenaren krijgen een exemplaar van de gewijzigde statuten.


 

Ontbinding.

Artikel 17.


17.1     De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering daartoe. Het gestelde in 16.2 is onverlet van toepassing.

 

17.2     Een besluit tot ontbinding dient getoetst te worden aan het gestelde in de akte. Hierin wordt vermeld dat er een vereniging zal zijn. Opheffing kan pas dan plaatsvinden nadat aan een rechtsopvolger, bij besluit van de algemene vergadering, de bevoegdheden zoals gesteld in de desbetreffende artikelen van de akte, is overgedragen.


17.3     Indien bij een besluit tot ontbinding te dien aanzien geen vereffenaars zijn aangewezen, geschiedt de vereffening door het bestuur.

Een eventueel batig saldo vervalt aan de rechtsopvolger.


 

Huishoudelijk reglement.

Artikel 18.

 

18.1     De algemene vergadering zal bij huishoudelijk reglement regels geven omtrent alle onderwerpen waarvan de regeling haar gewenst voorkomt. Het bestuur kan hiertoe zelfstandig voorbereidende beslissingen nemen.


18.2     Wijziging van het huishoudelijk reglement kan geschieden bij besluit van de algemene vergadering indien dit besluit genomen wordt met een twee/derde meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

 

18.3     Het huishoudelijk reglement zal geen bepalingen mogen bevatten die afwijken van of in strijd zijn met de bepalingen van de wet of van de statuten, tenzij de afwijking door de wet of de statuten wordt toegestaan.


 

Diversen.

Artikel 19.


Aan de algemene ledenvergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen.

 


Slot.

De comparant is mij, notaris, bekend en de identiteit van de bij deze akte betrokken comparant is door mij, notaris, aan de hand van het hiervoor gemelde en daartoe bestemde document vastgesteld.

 

Waarvan akte in minuut is verleden te Geldrop ten dage in het hoofd dezer gemeld.


Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de verschenen persoon heeft deze verklaard van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en op volledige voorlezing van deze akte geen prijs te stellen.

 

Vervolgens is deze akte na beperkte voorlezing door de comparant en mij, notaris, ondertekend.


Origineel ondertekend door dhr. van Dissel en mr. Schweitzer.



Huishoudelijke regelementen

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 van de

Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren “SKANDIA”


Goedgekeurd op de algemene jaarvergadering d.d. 9 maart 2004. Mutatie artikel 13.2 goedgekeurd op de algemene jaarvergadering 7 oktober 2021. Toevoeging Aanvulling boombeleid, HHR artikel 6 goedgekeurd op de algemene jaarvergadering 7 oktober 2021.


In dit huishoudelijk reglement worden al die zaken geregeld, welke aanvullend zijn op de statuten van de vereniging en die met de statuten of de wet niet in strijd mogen zijn. Hoewel het huishoudelijk reglement één geheel vormt met de statuten, kunnen de relevante artikelen worden aangemerkt als bindend voor de woningeigenaren in het verenigingsdeel van de wijk. Het wel of geen lid zijn van de vereniging heeft daar verder geen invloed op. Een aantal formuleringen vanuit de statuten, delen van de koopovereenkomst en aanvullende regelgeving, worden na vaststelling van dit reglement bindend verklaard voor alle huiseigenaren. De in dit reglement genoemde boeteclausule is zonder tussenkomst van de rechter direct invorderbaar en wordt eventueel geïnd door de penningmeester of de gerechtsdeurwaarder. De bijkomende kosten zijn voor rekening van de eigenaar.


Parkachtig aanzicht.

Artikel 1


1.1 Het is de primaire taak van de vereniging om er zorg voor te dragen dat het parkachtig aanzicht van de wijk gehandhaafd blijft en dat geen storende elementen in de wijk ontstaan die afbreuk doen aan dit parkachtig aanzien.


1.2 Wat storende elementen zijn wordt door het bestuur bepaald. Indien er zich conflicten voordoen kan dit aan de algemene ledenvergadering worden voorgelegd.


Het bestuur.

Artikel 2


2.1 Het bestuur bepaalt zelf de onderlinge verdeling van de diverse functies en werkzaamheden. Voor zover gewenst stelt ze zelf een taak- en functieomschrijving van de leden van het bestuur vast.


2.2 Ingevolge het gestelde in de artikelen: 9.4, 9.5, 9.6 en 9.7. van de statuten, is het bestuur bevoegd de begroting voor het volgende boekjaar vast te stellen.


2.3 Het bestuur is bevoegd om zonder ruggespraak met de ledenvergadering jaarlijks een verhoging toe te passen van maximaal 3% (inflatiecorrectie en de stijging van het contract met de hovenier). Indien een hogere stijging wordt voorgesteld, dan is toestemming nodig van de ledenvergadering.


2.4 De werkzaamheden van bestuursleden worden door het bestuur vastgesteld met inachtneming van de bepalingen in de statuten en van dit huishoudelijk reglement.


2.5 Indien het bestuur in de loop van het verenigingsjaar nieuwe bestuursleden heeft benoemd, zoals gesteld in artikel 8.9 van de statuten, dan zal het bestuur hier melding van maken op de eerstvolgende ledenvergadering. Op deze vergadering moet de benoeming dan bekrachtigd worden.


2.6 Het bestuur is bevoegd om alle zaken die zowel in de statuten als in het huishoudelijk reglement staan, zelf te interpreteren en daar verder invulling en besluitvorming aan te geven. Zo ook met betrekking tot de boeteclausule.


2.7 Zijn één of meerdere leden van de vereniging het niet eens met een bestuursbesluit, en volgt er na overleg geen overeenstemming, dan kan e.e.a. worden voorgelegd aan de ledenvergadering die dan een uitspraak zal doen.


2.8 Indien het bestuur het eens is met de ledenvergadering, dan zal het besluit als regel gaan gelden. Is het bestuur het niet eens met de uitspraak van de ledenvergadering, dan kan het bestuur zich wenden tot de rechter. De uitspraak van de rechter is dan voor een ieder bindend.


De voorzitter.

2.9 Alle vergaderingen staan onder leiding van de voorzitter. Bij diens afwezigheid treedt een ander bestuurslid in zijn plaats. Bij ontstentenis van het gehele bestuur op een algemene ledenvergadering kiezen de aanwezige leden uit hun midden een éénmalige voorzitter voor de duur van de vergadering.


2.10 De voorzitter ziet er op toe dat alle activiteiten binnen de vereniging zich volgens de statuten en het huishoudelijk reglement voltrekken.


2.11 Ingeval andere functionarissen binnen het bestuur wegvallen (vacatures), zal deze functie tijdelijk waargenomen worden door andere bestuursleden ter wille van de continuïteit van de vereniging.


De secretaris.

2.12 De secretaris notuleert de vergaderingen en draagt zorg voor het archief van de vereniging. Hij/zij neemt kennis van de inkomende en uitgaande stukken en maakt hiervan melding aan het bestuur. De secretaris voert de correspondentie voor zover dit niet aan anderen is gedelegeerd, houdt kopie van alle verzonden stukken en is verantwoordelijk voor het tijdig verzenden van uitnodigingen voor elke vergadering. De secretaris draagt zorg voor de samenstelling en redactie van het jaarverslag.


De penningmeester.

2.13 De penningmeester beheert de gelden van de vereniging en is belast met de inning der inkomsten en de betaling der uitgaven. De penningmeester informeert de bestuursvergadering regelmatig over de stand van zaken en verstrekt daartoe een financieel overzicht aan het bestuur. Ten behoeve van de jaarvergadering wordt door hem opgesteld: − Rekening en verantwoording van het door hem gevoerde beleid. − Een ontwerpbegroting van inkomsten en uitgaven voor het komende verenigingsjaar. − Het inschakelen van de door de ledenvergadering benoemde kascommissie.


Coördinator groenvoorzieningen.

2.14 De coördinator groenvoorzieningen is belast met het beheer van de groenvoorzieningen in de wijk. Hij/zij is namens het bestuur bevoegd om gezamenlijk met een ander bestuurslid beslissingen te nemen met betrekking tot de groenvoorziening in het kader van het vigerende bestek. De coördinator verzorgt ook het contact met de hovenier.


Commissies.

Artikel 3


3.1 Ingevolge artikel 10 van de statuten is zowel het bestuur als de ledenvergadering bevoegd tot het instellen van commissies van advies en bijstand. Deze commissies kunnen taken opgedragen krijgen welke in het belang zijn van het functioneren van de vereniging.


3.2 De groencommissie. De coördinator groenvoorziening wordt bijgestaan door de groencommissie. Leden van de groencommissie behoeven geen lid te zijn van het bestuur. De hoofdtaak van deze werkgroep is, om in samenwerking met de hovenier, een goed beheer van de voor- en zijtuinen te bewerkstelligen. Daarnaast verzorgen zij het contact met de bewoners in geval van klachten of vragen betreffende het onderhoud of renovatie van de tuinen.


3.3 De kascommissie. Zie hiervoor artikel 12 van de statuten. De commissie wordt ingesteld door de ledenvergadering en heeft tot doel het controleren van de boeken van de vereniging. Zij is verantwoording verschuldigd aan de ledenvergadering.


3.4 De werkzaamheden van de (tijdelijk) ingestelde commissies worden weergegeven in het jaarverslag van de vereniging. 


Bijzondere diensten.

Artikel 4


4.1 Indien door de vereniging aan een aantal eigenaren bemiddeling en/of diensten wordt verstrekt, anders dan met de directe doelstelling van de vereniging wordt beoogd, dienen alle hieruit voortvloeiende kosten volledig door de betrokken eigenaren te worden gedragen. Hand- en spandiensten zullen niet in rekening gebracht worden.


4.2 De vereniging zal alleen dan deze bijzondere diensten aanbieden wanneer er geen financieel risico voor de vereniging aan verbonden is.


Klachtenregeling.

Artikel 5


5.1 Indien er klachten zijn met betrekking tot het onderhoud van de groenvoorzieningen moeten deze zo spoedig mogelijk schriftelijk gemeld worden (zie voor adressen de “Wijk-Info”).


5.2 De klacht zal direct telefonisch en schriftelijk worden doorgegeven aan de hovenier.


5.3 Indien een klacht is opgelost zal het bestuurslid tuinen dit doorgeven aan de melder ervan en de oplossing schriftelijk formuleren bij de melding. Een klacht kan meerdere malen herhaald worden. Wanneer de klacht volgens het bestuurslid tuinen opgelost is en de melder niet tevreden is, kan deze dat schriftelijk melden bij het bestuur, dat dan volgens artikel 2.7 zal handelen.


5.4 Klachten die zodanig te laat worden ingediend dat geen directe actie meer kan worden ondernomen, worden niet meer in behandeling genomen.


5.5 In het jaarverslag van de vereniging zal een overzicht van de klachten worden opgenomen voorzien van toelichting.


Aansprakelijkheid met betrekking tot de veiligheid van bomen.

Artikel 6


6.1 De eigenaar van een woning is tevens juridisch eigenaar van alle groenvoorzieningen in de voor- en zijtuin en is hiervoor aansprakelijk tegenover derden.


6.2 Met betrekking tot het beheer van de groenvoorzieningen is deze aansprakelijkheid, middels het gestelde in de koopakte, overgedragen aan de vereniging.


6.3 Om deze aansprakelijkheid te dragen vraagt de vereniging ieder jaar aan de hovenier een schriftelijke verklaring over de veiligheid van de bomen. In deze verklaring wordt tevens aangegeven welke werkzaamheden verricht moeten worden om aan de veiligheidseis te voldoen.


6.4 Indien een boom om veiligheidsredenen gerooid moet worden, zal hiervan mededeling gedaan worden aan de eigenaar. Indien deze weigert de boom te laten rooien dient door de eigenaar voor zijn rekening een contra-expertise te worden overlegd waaruit blijkt dat de boom veilig kan blijven staan.


6.5 Indien er sprake is van twee tegengestelde expertises zal voor gezamenlijke rekening van de vereniging en de desbetreffende eigenaar een derde expertise gevraagd worden. Deze is bindend voor beide partijen. 6.6 De aansprakelijkheid met betrekking tot de veiligheid van bomen in de tuinen welke worden onderhouden door de vereniging, ligt bij de vereniging.


6.7 De eigenaar blijft aansprakelijk, ook voor schade toegebracht door zogenaamd “goedgekeurde” bomen.


Boeteclausule.

Artikel 7


7.1 In de koopovereenkomst staan verschillende boeteclausules beschreven ingeval van overtredingen. Deze kunnen zonder tussenkomst van de rechter worden opgelegd aan eigenaren. De penningmeester en/of een gerechtsdeurwaarder int deze boete. De inningskosten komen op rekening van de eigenaar.


7.2 Het bestuur is bevoegd om per soort overtreding een boete op te leggen en de hoogte daarvan vast te stellen tot een maximum van € 12 per dag. Voor de boete genoemd in artikel D5 van de “Algemene Bepalingen” is het maximum vastgesteld op € 12.000.


Renovatie / verandering voortuin.

Artikel 8


8.1 Indien een eigenaar/bewoner schriftelijk aan het bestuur verzoekt om de voortuin te mogen wijzigen/renoveren, dan is dit in goed overleg mogelijk. In zulk een geval is het meerjarenplan van de vereniging het richtsnoer.


8.2 Na het indienen van een schriftelijk plan, overleg en schriftelijke goedkeuring, kan met de werkzaamheden gestart worden door de eigenaar/bewoner.


8.3 De eigenaar/bewoner zorgt er zelf voor dat alle beplanting welke verwijderd mag worden ook daadwerkelijk wordt verwijderd en afgevoerd.


8.4 De nieuwe beplanting kan worden aangeschaft door de bewoners op eigen initiatief of via de vereniging. (Via de vereniging kan dat een korting opleveren).


8.5 Na overlegging van een gespecificeerde rekening zal een bedrag tot maximaal € 45 worden vergoed door de penningmeester van de vereniging. 


Het plaatsen van tuinaccessoires in de voor- en zijtuinen.

Artikel 9


9.1 Het plaatsen van tuinaccessoires in de voor- en zijtuinen is in beginsel niet toegestaan. Echter in bepaalde situaties kan het bestuur schriftelijk toestemming verlenen als het bestuur van mening is dat een en ander niet storend is voor het parkachtig aanzicht van de wijk.


9.2 Ingeval de betrokken eigenaar niet/onvoldoende meewerkt om een en ander volgens de gemaakte afspraken te realiseren dan treedt de boeteclausule, zoals genoemd in artikel 7, in werking.


Caravans / aanhangwagens.

Artikel 10


10.1 Het is niet toegestaan om auto’s, caravans of aanhangwagens te parkeren op eigen grond welke door de vereniging onderhouden wordt. Enerzijds verstoort dit de aanblik van de wijk en anderzijds geeft dit problemen voor de hovenier. Voor kort laden en lossen wordt een uitzondering gemaakt.


10.2 Indien er sprake is van een oprit dan dienen auto’s, caravans en aanhangers naast de woning, uit het zicht, geplaatst te worden.


10.3 Indien er sprake is van een speciale reden om van artikelen 10.1 en 10.2 af te wijken dan dient daar schriftelijk toestemming voor gevraagd te worden aan het bestuur.


10.4 Overtreding van het gestelde in artikel 10.1 en 10.2 kan tot gevolg hebben dat de boeteclausule van toepassing wordt verklaard.


10.5 Het wassen van auto’s met zeep of zeepproducten op het gazon is niet toegestaan. Dit kan schade opleveren aan het gras.


Bouwactiviteiten.

Artikel 11


11.1 Het plaatsen van bouwmaterialen op het gazon is niet toegestaan. Dit brengt grote schade toe aan het gazon en is een belemmering voor de hovenier. Geschiedt dit zeer kortstondig en worden goede veiligheidsmaatregelen genomen, dan zal er de eerste drie dagen geen actie ondernomen worden vanuit het bestuur.


11.2 Is het noodzakelijk dat materialen langer dan drie dagen op het gazon worden opgeslagen dan dient hiervoor een schriftelijk verzoek met opgave van tijdsduur plus een aansprakelijkheidsverklaring aan het bestuur te worden gezonden.


11.3 Alle eigenaren zijn persoonlijk aansprakelijk voor de toegebrachte schade aan gazon en beplanting door hun bouwactiviteiten in de ruimste zin van het woord.


Opritten en inritten.

Artikel 12


12.1 Het aanleggen door een eigenaar van een oprit/inrit is in beginsel niet toegestaan. Echter in bepaalde situaties kan het bestuur schriftelijk toestemming verlenen als het bestuur van mening is dat een en ander niet storend is voor het parkachtig aanzien van de wijk. De eigenaar moet dan wel een plan met betrekking tot de groenvoorziening (met tekening) indienen bij het bestuur.


12.2 De groencommissie beoordeelt de tekening, pleegt eventueel overleg met de aanvrager en houdt toezicht op een juiste uitvoering.


12.3 De bestrating van de oprit/inrit dient een roodachtig karakter te hebben.


12.4 Afwijkingen van de goedgekeurde tekening dienen op kosten van de eigenaar binnen een door het bestuur te stellen termijn te worden aangepast.


12.5 Ingeval de betrokken eigenaar niet of onvoldoende meewerkt om een en ander volgens de gemaakte afspraken te realiseren dan treedt de boeteclausule, zoals genoemd in artikel 7, in werking.


Toegangspaden naar de woning.

Artikel 13


13.1 Het is toegestaan om een toegangspad naar de woning te vervangen onder voorwaarde dat vooraf overleg plaats vindt en schriftelijk toestemming wordt verleend.


13.2 De kleur van de bestrating dient roodachtig getint te zijn. Het oppervlak van het pad dient qua hoogte gelijk te blijven aan het maaiveld


Omslag jaarbijdrage.

Artikel 14


14.1 De bijdrage in de kosten voor het onderhoud geldt voor het onderhoud van de tuinen van het gehele complex en wordt gelijkelijk per perceel omgeslagen.


Diversen.

Artikel 15


15.1 Onder voor- en zijtuinen worden die stukken grond gerekend welke voor en naast de woning liggen en direct op de openbare weg aansluiten.


15.2 Het is niet toegestaan om grofvuil, afvalcontainers en/of bakken met oud papier langer dan 24 uur in de zij- of voortuin of op het toegangspad te plaatsen.


15.3 Alvorens wijzigingen door de vereniging in de groenvoorziening worden aangebracht, zal de eigenaar/bewoner hiervan schriftelijk in kennis worden gesteld. Dit om, waar mogelijk en gewenst, inspraak te realiseren.


15.4 Het is toegestaan om in de eerste meters voor de woning, tussen de bestaande beplanting, éénjarige beplanting te plaatsen. Onder de eerste meters wordt verstaan het stukje grond voordat het gazon begint. Is er geen sprake van gazon dan bedraagt de afstand vanaf de woning maximaal 2½ meter.


15.5 Elke wijziging van de bestaande situatie dient schriftelijk te worden aangevraagd bij het bestuur van de vereniging.


BEWIJS VAN EIGENDOM

In de notariële akte houdende het Bewijs van Eigendom staat een artikel dat verwijst naar een akte houdende de “Algemene Bepalingen”. Dit artikel in de versie van 1974 luidt: De koper verbindt zich ten opzichte van De Nieuwe Erven tot nakoming van alle verplichtingen welke voor hem uit het gestelde onder de punten D, E en F van de Algemene Bepalingen voortvloeien.


In latere versies kan bij gelijkblijvende inhoud de tekst iets afwijken.


Akte van algemene bepalingen


Bewijs van eigendom


Groenvisie


Share by: