Nieuwe alinea

                                           VvGH Skandia

VvGH Skandia betekent Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren Skandia en is opgericht op 1 mei 1974

Historie

In de beginjaren ’50 waren veel huizen in de SKANDIA-wijk eigendom van de Nieuwe Erven (Philips). De huizen waren bedoeld voor Philipswerknemers met de betere banen. De Gemeente en de Nieuwe Erven hebben destijds afgesproken dat voor een deel van deze wijk met betrekking tot de groenvoorziening een parkachtig aanzicht zou worden nagestreefd voor wat betreft de voor- en zijtuinen. Dat wilde dus zeggen dat daar geen erfafscheidingen geplaatst zouden worden. Het betreft 286 woningen aan de Brink, in de Groesstraat, Rulstraat, Biezenstraat, Dommelstraat, Nieuw Erfseweg, Beemdstraat, Rietstraat, Ziggenstraat, Griendstraat en Beneden Beekloop. Bekijk ook de plattegrond van de percelen die onder de vereniging vallen.


Toen de huizen in de jaren ’70 werden verkocht aan de bewoners is er in overleg met de gemeente Geldrop en de Nieuwe Erven een notariële akte opgesteld, behorend bij elke koopovereenkomst. Deze verplichtte de kopers om zich te houden aan het gestelde in de Algemene Bepalingen (A.B.’n) van deze akte. Tevens werd de verplichting opgelegd dat bij een eventuele doorverkoop de volgende koper deze aanvullende akte eveneens moest ondertekenen als onderdeel van het koopcontract (kettingbeding). Inmiddels zijn er nog slechts enkele woningen in het bezit van 2 verschillende bouwverenigingen. De Nieuwe Erven bestaat nog steeds (binnen Philips) als ”tegenpartij” (comparant) in elke betreffende notariële akte.

Doelstelling

Op 1 mei 1974 is de Geldropse Vereniging van Grond- en Huiseigenaren SKANDIA opgericht om het gestelde in de A.B.’n van bedoelde koopovereenkomst tot uitvoering te brengen. De Vereniging, dat zijn alle eigenaren samen, zorgt ervoor dat de oorspronkelijke doelstellingen overeind blijven en dat het onderhoud op deskundige wijze wordt uitgevoerd door een erkend hoveniersbedrijf. Daartoe betaalt men jaarlijks een verplichte bijdrage. Deze wordt gebruikt voor het onderhoud van de tuinen en bomen. De hoogte wordt elk jaar vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering (ALV).

Vrijwilligers

Het behoud van dit prachtige, unieke woongebied valt of staat met de bewoners die zich vrijwillig in het bestuur of daarbuiten elke keer weer intensief inzetten om te zorgen dat onze wijk ook zo mooi blijft. Zonder hen is dit absoluut niet mogelijk. Wij zijn dan ook altijd opzoek naar nieuwe (bestuurs)leden om ons enthousiaste team te komen versterken. Heeft u interesse? Neem een kijkje bij vrijwilligers gezocht.

Bestuur

Groencommissie

ICT

Wat doet de groencommissie?

De groencommissie draagt zorg voor de contacten over het groen met de bewoners en met de hovenier en zij houdt zicht op hoe het groen in de wijk zich ontwikkelt. Elk jaar worden er een aantal wandelingen georganiseerd met het bestuur en met de hovenier om al het groen te bekijken. Er wordt dan gelet op de gezondheid van bomen en heesters en er wordt bekeken of er ergens vervanging of nieuwe beplanting nodig is. Daarnaast evalueert de groencommissie het werk van de hoveniers en worden er plannen gemaakt voor de toekomst. Hierbij wordt in overleg met het bestuur bekeken welke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden binnen het beschikbare budget.
De groencommissie als eerste aanspreekpunt voor bewoners
De groencommissie is ook het aanspreekpunt voor alle bewoners wat betreft het onderhoud aan hun voor- en/of zijtuin. Om te kunnen waarborgen dat onze wijk groen en parkachtig van karakter blijft, is het belangrijk dat we samenwerken. Als u plannen heeft om iets aan uw voortuin te veranderen, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de groencommissie via ons contactformulier. Zij inventariseert uw wensen en en kijkt of deze passen in het totale plan. Desgewenst geven zij daarna opdracht aan de hovenier. Ook als u zelf uw plannen wilt realiseren, verzoeken wij u dit eerst aan de groencommissie voor te leggen. Bij een positieve waardering kunt u als bewoner van de Vereniging zelfs een vergoeding krijgen van 45 euro voor nieuwe aanplant. Plannen voor uw voor- en of zijtuin? Klik hier.
Waar baseert de groencommissie zich op?
In 1979 is in opdracht van de gemeente en de VVGH Skandia door Buro Remy Kruytzer uit Nuenen een groenbeheerplan opgesteld voor de wijk. Daarin staat voor tien jaar omschreven hoe er met het bestaande groen omgegaan moet worden. Ook staan er plannen ter vervanging in. Omdat de natuur natuurlijk nooit doet wat er op papier staat is dit plan in grote lijnen wel gevolgd, maar zijn er ook aanpassingen op gemaakt. De tien jaar zijn inmiddels verstreken maar het plan biedt ons nog voldoende richtlijnen om mee te werken. Omdat het opstellen van een nieuw plan nogal wat geld kost is dan ook besloten om voorlopig dit plan te blijven gebruiken.
Het groenbeheerplan bestaat uit drie delen:
Deel 1:  Inventarisatie
Deel 2:  Bestek en voorwaarden. Hierin staat omschreven welke taken de hovenier in een jaar uit moet voeren.
Deel 3:  Beheermaatregelen. Hierin staat een inventarisatie van het groen in de wijk. Op basis van een enquête onder de bewoners  (uit augustus 1979) over het groen ook aanpassingen voor de toekomst.
Waarom doen we dit allemaal?
Groencommissie (en bestuur) hebben 2 redenen om te doen wat ze doen. De hoofdreden is dat we erg trots zijn op en blij met het groene aanzien, het parkachtige karakter van onze wijk. Daarnaast ontleent V.V.G.H. SKANDIA haar bestaansrecht aan de Akte met Algemene Bepalingen. Deze verplicht  alle bewoners simpelweg om samen ”een Vereniging te hebben die gemeenschappelijke voorzieningen behartigt”, waaronder het onderhoud van de doorlopende tuinen. Het is dus enerzijds vanuit de opdracht ”we zullen het samen moeten doen”, maar tegelijk vanuit de overtuiging dat zonder dit alles onze wijk er niet zo bij zou liggen als nu het geval is. Wij hebben een groen hart en zijn er van overtuigd dat het de moeite waard is. We zijn daarom ook dankbaar voor degenen die ons voorgingen en zullen opvolgen en zijn erg blij dat heel veel mensen al het werk van besturen en groencommissies zeer op prijs stellen.
Share by: